18,3 km

Om loppet: En 18.3 km lång bana. Ett riktigt terränglopp!

Banbeskrivning:
Loppet inleds på breda grusslingor i närheten av Härskogens Friluftscentrum. Här har de snabbare löparna en chans att hitta sina placeringar utan risk för trängsel. Efter ca 1 km växlar vi över till mindre stigar där underlaget genast blir mer tekniskt, så glöm inte att se upp för stenar och rötter. För dig som sprungit tidigare år så sträckningen mellan 1 och 3 km delvis ny, med mer tuff terräng. Stigen kommer nu efter cirka 3 kilometer fram till Stora Härsjöns södra ände och vi ger oss in i vildmarken.

Via fina, men knixiga småstigar i storskogen springer vi söder om Stora Härsjön mot bebyggelsen vid Härsjödamm. Det är för övrigt här som 10,6 km-slingan vänder och vi har därför valt denna plats för en av vätskestationerna. Nu går långa banan på mjukt kuperad grusväg och skogsväg i ett par km och här har motionären en chans att pusta ut ett tag medan de snabbare löparna får ytterligare ett tillfälle att ta ut löpsteget ordentligt och plocka några placeringar.

Vid Härsjösand återvänder vi dock in i skogen och partiet som väntar är sannolikt banans mest tekniska del med nydragna spår. Här gäller det att hålla koll på fötterna. En liten knixig skogstur över blåbärsris, stenar och rötter kan utlovas innan man är tillbaka på stigarna igen. Innan vi vänder väster ut efter ca 9 km så finns det en välförtjänt vätskestation. Sedan bär det utför i en bäckfåra (!) ned mot Öxsjön.

Vid Öxsjöns östra ände vänder vi åter söderut och uppförsbacken som väntar blir sannolikt dagens utmaning för många löpare. Med knappt tio kilometer i benen väntar ett kraftigt motlut där det gäller att inte ta ut sig helt om man skall stå sig hela sträckan. Efter detta väntar några kilometers lättare löpning på skogsväg innan vi vänder in i skogen igen och via en smal ridstig tar oss tillbaka till Härsjödamm. Efter ha rundat sjöns sydspets, så får man en skön ”singletrack” innan det är dags att ta sig tillbaka mot motionsspåren i Härskogen. Loppet avslutas som det började, på breda grusslingor längs Stora Härsjöns östra sida. Utsikten över sjön är riktigt vacker, så ta ut det allra sista och spurta uppför den sista backen in i mål där segern väntar för den snabbaste och varma applåder till alla.

Start: Klockan 12:00 vid Härskogens friluftsanläggning
Vätskekontroller: 3 stationer längs banan samt vid målgång
Klasser: Män/Kvinnor – Född 2001 eller tidigare
Max antal deltagare: 150 st
KMZ-fil för Kartprogram och bilder över banan: Ladda ner!

banstrackningar


11,1 km

Om loppet: En 11,1 km lång bana där ungefär en tredjedel är förlagd till motionsslingan i Härskogen och med merparten i mer teknisk terräng i skogarna öster och söder om Stora Härsjön.

Start: Klockan 12:00 vid Härskogens friluftsanläggning
Vätskekontroller: 2 stationer längs banan samt vid målgång
Klasser: Män/Kvinnor – Född 2001 eller tidigare
Max antal deltagare: 75 st

KMZ-fil för Kartprogram och bilder över banan: Ladda ner!

banstrackningar


5,5 km

Om loppet: Breda grusslingor i början och slutet på av loppet, men även en delvis nydragen runda in i vildmarken där du hinner att bli både blöt om fötterna och få upp pulsen.

På femkilometersbanan samsas flera åldersklasser från 14 år upp till vuxenklass.

Start: Klockan 12:00 vid Härskogens friluftsanläggning
Vätskekontroller: Efter ca 2,5 km samt vid målgång
Klasser: Män/Kvinnor – Född 2001 eller tidigare
F16/P16 – Född 2002 eller 2003
F14/P14 – Född 2004 eller 2005.

KMZ-fil för Kartprogram och bilder över banan: Ladda ner!

banstrackningar


3,0 km

Om loppet: En 3,0 kilometer lång bana för barn upp till 12 år. Banan går på grusslingorna runt Härskogens friluftsanläggning med en chans att pröva på riktig terränglöpning i Lerums vildmark på en nydragen slinga öster om elljusspåret.

Start: Klockan 11:30 vid Härskogens friluftsanläggning
Vätskekontroll: Vid målgång
Klasser: F12/P12 – Född 2006 eller 2007
F10/P10 – Född 2008 eller 2009

KMZ-fil för Kartprogram och bilder över banan: Ladda ner!

banstrackningar


1,2 km

Om loppet: En 1,2 km lång bana för våra alla yngsta deltagare. I denna klass är föräldrar och anhöriga varmt välkomna som stöd för förstagångslöpare som vill ha sällskap längs banan!

Start: Klockan 11:15 vid Härskogens friluftsanläggning
Bana: Del av grön bana
Västkekontroll: Vid målgång
Klass: F8/P8. Född 2010 eller senare.